Kabin Ekibi
Bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın uçuş gerçekleştirdiği her noktada kültürümüzü temsil eden ve Türk misafirperverliğinin gökyüzündeki temsilcileri olan kabin memurları; göstermiş oldukları misafirperverlik, güler yüz, üstün hizmet ve emniyet anlayışı sayesinde yolcularımızın tekrar bizimle uçmayı istemesinde önemli bir role sahiptir.
Kabin Ekibi
Bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın uçuş gerçekleştirdiği her noktada kültürümüzü temsil eden ve Türk misafirperverliğinin gökyüzündeki temsilcileri olan kabin memurları; göstermiş oldukları misafirperverlik, güler yüz, üstün hizmet ve emniyet anlayışı sayesinde yolcularımızın tekrar bizimle uçmayı istemesinde önemli bir role sahiptir.
Yolcuların emniyetli ve konforlu bir seyahat gerçekleştirmelerinden sorumlu olmaları, aynı zamanda görev aldıkları kurumun görünür yüzleri olmaları nedeniyle kabin memurlarının; bakımlı, şık, güler yüzlü, nazik, empati kurmada başarılı, insan odaklı, zor durumlarda karar verme yetisine sahip ve iyi bir takım oyuncusu olması beklenmektedir. Havacılık endüstrisinin doğası gereği kabin memurlarının çalışma saatleri, süreleri ve koşulları diğer iş kollarına kıyasla genellikle daha farklı ve zaman zaman zorlayıcı olabilir. Mesleği seçenlerin; yeni durumlara adapte olabilmeleri ve baskı altındayken dikkatlerini koruyabilmeleri son derece önemli olduğundan adaptasyon sürecinde duygusal dayanıklılık ve esneklik önemli faktörler olarak değerlendirilmektedir.
Türk Hava Yolları'nda Kabin Memuru Olmak
Kabin ekiplerinden, gerçekleştirdikleri tüm uçuşlarda mesleki görevlerini aynı yüksek standartlarda yerine getirmesi beklenmektedir. Sanılanın aksine kabin memurluğu sadece seyahat ederek farklı ülkeleri gezmekten ibaret değildir. Kabin içinde ortaya çıkabilecek her türlü olağan dışı durumla belirli standartlar ve kurallar çerçevesinde baş edebilmek, temel görev ve sorumluluklar arasında yer almaktadır. Bu sebeple Temel Eğitim sürecinde; emniyet, güvenlik ve hizmet anlayışını kapsayan ve kabin içinde karşılaşılabilecek tüm olağan ve olağan dışı durumlarda uygulanması gereken standartların aktarıldığı detaylı bir eğitim verilmektedir.
Ortaklığımızda göreve başlayan kabin memurları, belirlenmiş şartları sağladıktan sonra; ihtiyaçlar doğrultusunda ve çeşitli değerlendirmeler ışığında öncelikle dar gövde uçaklarda kabin amiri, sonrasında da geniş gövde uçaklarda sorumlu kabin amiri unvanıyla görev almaktadırlar. Bunun yanında Uçuş Eğitim Başkanlığı bünyesindeki Kabin Eğitim Müdürlüğü’müzün eğitmen ihtiyacının da kabin ekiplerimiz arasından karşılanması söz konusu olabilmektedir. Kabin memurluğu, üniforma kullanmayı gerektiren bir meslek olup Türk Hava Yollarında kabin ekibi üyesi olarak görev yapanlar Ortaklığımızın halen geçerli olan Kabin Ekibi Üniforma Kullanımı ve Temsil El Kitabı’nda yeralan düzenlemeler (örnekleri aşağıdaki resimlerde yer alan) doğrultusunda görev yapmayı kabul ve taahhüt etmekle yükümlüdür.
Mesleki Gereklilikler
Kabin memuru adaylarının öncelikle hizmet sektörü tecrübesine veya yukarıda bahsedildiği gibi havacılık sektörüne uygun kişilik özelliklerine sahip olmaları beklenmektedir. Uçuş gerçekleştirilen noktalar ve bağlantılı uçuşlarımız göz önünde bulundurulduğunda adayların iyi derecede İngilizce bilmeleri olmazsa olmazdır. İkinci yabancı dil bilmek de tercih sebebidir.
Operasyonel ihtiyaçlara istinaden belirlenen ilan kriterlerinde mezuniyet şartı genellikle en az yüksekokul olarak belirtilmekle birlikte zaman zaman lise mezunu adayların başvuruları da kabul edilmektedir. Yurt dışındaki lise ve üniversitelerden mezun olan adayların ise denklik işlemlerini tamamlamış ve belge sunabilir durumda olması gerekmektedir.
Kabin memuru olarak görev almak isteyen kadın adayların boylarının 160 ile 180 cm aralığında, erkek adayların boylarının 170 ile 190 cm aralığında olması gerekmektedir. Kilo değerlendirmesi ise boy-kilo endeksine göre yapılmaktadır.
Dövme kriterlerimiz hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan görselde yer aldığı üzere, vücudun görünen kısımlarında (görseldeki beyaz renkli bölgelerde) dövme, piercing , yara, yanık, leke, doğum lekesi ve benzeri kalıcı izlerin bulunmaması gerekmektedir. Bağlantıya tıklayarak bu konudaki görselimizi inceleyebilirsiniz. (Beyaz renkli bölgelerde dövme, piercing ve yara/yanık/leke benzeri kalıcı iz bulunmaması gerekmektedir.) Mülakat süreçlerinde yapılan kontrollerde herhangi birinin bulunduğu tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır. Kendilerine sorulduğunda dövme, piercing , yara, yanık, leke, doğum lekesi ve benzeri kalıcı izlerin olmadığını beyan eden ancak var olduğu tespit edilen adayların ise öncelikle süreçleri sona ermekte olup sonraki kabin memuru alım ilanlarımıza da başvurusu mümkün olmayacaktır.Silme işlemi yapılan bir dövmenin olması halinde, kabin memurluğu mülakat ve değerlendirme süreçleri başlamadan önce silme işleminin tamamlanmış, dövmenin tümüyle temizlenmiş ve ten rengi halini almış olması gerekmektedir.
Adayların Adli Sicil ve Adli Sicil Arşiv Kaydının bulunmaması gerekmektedir.
Deneyim/tecrübenizin ve becerilerinizin rol gerekliliklerine uygun olduğundan emin olmak için, başvuru yapmadan önce yukarıda belirtilen pozisyon bilgilerini/mesleki gereklilikleri dikkatlice okumak için zaman ayırmanız büyük önem taşımaktadır.
İşe Alım Süreçleri
Ortaklığımızın operasyonel ihtiyaçları çerçevesinde kabin memuru alımı ilanları, THY AO resmî kariyer sitesi olan bu web sayfasında duyurulmaktadır. Başvuruda bulunan bütün adaylara, online olarak gerçekleştirilecek İngilizce test için davet linki gönderilmektedir.
Online İngilizce testinde başarılı olan adaylar, Online İngilizce Video Mülakat aşamasına davet edilir. Başarılı olan adaylar İstanbul-Florya’da bulunan İnsan Kaynakları Değerlendirme Merkezi’nde uygulanacak olan mülakat süreçleri için davet edilmektedir.
a. Boy-kilo ölçümleri, Türk Hava Yolları veya Türk Hava Yollarının belirleyeceği kurum tarafından yapılır.
b. Belge kontrolü ve boy-kilo ölçümü ile dövme-yara izi kontrolü sonucu olumlu olan adaylarımız, İngilizce mülakat, İK ve İş Birimi Teknik Mülakatı aşamalarından oluşan mülakat süreçlerine katılırlar. Mülakat süreçleri olumlu sonuçlanan adaylar, sağlık raporu ve belge hazırlama işlemleri için bilgilendirilir.
c. Seçme süreçlerinde başarılı olan adaylarımızın işe başlama aşamasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından, sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları ve rapor alındıktan sonra Türk Hava Yolları iş yeri hekimleri tarafından yapılacak olan işe giriş muayenesine katılmaları gerekmektedir. İşe giriş muayenesi sırasında SHGM yetkili hastane sağlık raporu ile birlikte Türk Hava Yolları işe alım sağlık kriterlerine göre muayene ve değerlendirme yapılmaktadır. İşe giriş muayenesi ardından işe başlatılıp başlatılmayacaklarına karar verilmektedir. Türk Hava Yolları, SHGM yetkili hastaneden alınmış olumlu rapor olsa bile kendi iç prosedürleri çerçevesinde adayın işe başlatılıp başlatılmayacağına karar verme hakkına sahiptir.
d. Belge, sağlık raporu ve işe giriş muayenesi süreçleri olumlu sonuçlanan adaylar, eğitim süreçleri için davet edilmektedir.
Kabin Memurluğu Eğitimi
Hizmet sanatının ustaları olarak görev yapmak üzere yetiştirilen kabin memuru adaylarımıza, öncesinde kabin memurluğu eğitimi almış olsalar dahi kabin memuru temel eğitimi verilmektedir. Kabin memuru temel eğitimi yaklaşık 2 ay sürmekte ve İstanbul-Florya’da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Eğitim içeriği Temel Emniyet Eğitimi kapsamındaki zorunlu teknik eğitimler, uçak tip eğitimleri, acil ve olağan durum uygulamaları (uygulamalı eğitimler) ve servis konsepti eğitimleri gibi birçok farklı eğitimi kapsamaktadır. Söz konusu eğitimleri başarıyla tamamlayan adaylarımız için Kabin Ekibi Temel Eğitim Sertifikası ve görev alacağı uçak tiplerinde Tip Eğitim Sertifikası düzenlenmektedir.
Oryantasyon ve Uçuşa Geçiş Süreci
Kabin Memurluğu Temel Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, öncelikle Belirlenen uçuşa geçiş tarihi itibariyle sözleşmeleri imzalamakta ve unvanları Kabin Memuru olarak güncellenmektedir, ardından Ortaklığımızın kurumsal yapısı ve yerleşimlerini tanıtmayı amaçlayan bir oryantasyon programına katılmaktadır. Oryantasyon programı sonrası planlanan ilk alıştırma uçuşlarını başarıyla tamamlayan adaylar görevli olarak uçuş gerçekleştirmeye başlamaktadır. Kabin Ekiplerimizin uçuş programları, mesai ve dinlenme süreleri; ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoritelerinin mevzuatına uygun şekilde düzenlenmektedir.
Merak Ettikleriniz
-
Sağlık kriterlerini detaylı olarak nasıl öğrenebilirim?
Sağlık sürecine ait detaylı bilgilendirme linkte belirtilmiştir.
-
Kabin memurlarının çalışma ve mesai düzenleri nasıldır?
Bir kabin memuru bazen aynı gün hem iç hem de dış hat uçuşu gerçekleştirebilirken bazen de ER (Extended Range) olarak tabir edilen okyanus aşırı uçuşlara giderek uzun süreli konaklama yapabilmektedirler. Türk Hava Yolları’nda görev yapan kabin ekipleri, göreve başladıkları günden itibaren hem iç hat hem de dış hat uçuşları yapmaktadır. Kabin memurlarının çalışma günleri gibi boş/tatil günleri de farklılık göstermekte ve aylık olarak yayınlanan programlarda uçuş görevleri ve tatil günleri kabin ekiplerine bildirilmektedir.
-
Kabin memurları için yarı zamanlı (Part Time) çalışma olanağı bulunmakta mıdır?
Part time çalışma olanağı bulunmamaktadır. Üniversitelerin Kabin Hizmetleri bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere stajyer kabin memuru olarak çalışma ve tecrübe kazanma olanağı sunulabilmektedir.
-
Kabin memurları için başlangıç ücretleri nasıl belirlenmektedir?
Ücretlendirme ile ilgili detaylı bilgi, işe alım sürecinde verilmektedir.
-
İstanbul dışında başka bir şehirde ikamet edebilir miyim?
İlan kriterlerinde farklı bir şehir için alım yapılacağı belirtilmediği sürece İstanbul’da ikamet edilmesi zorunludur.
-
Türk Hava Yolları’nda görev yapan kabin memurlarının kariyer fırsatları nelerdir?
Kabin memurları, belirlenmiş şartları sağladıktan sonra; ihtiyaçlar doğrultusunda ve çeşitli değerlendirmeler ışığında öncelikle dar gövde uçaklarda kabin amiri, sonrasında da geniş gövde uçaklarda sorumlu kabin amiri unvanıyla görev almaktadırlar. Bunun yanında Uçuş Eğitim Başkanlığı bünyesindeki Kabin Eğitim Müdürlüğü’müzün eğitmen ihtiyacının da Kabin Ekiplerimiz arasından karşılanması söz konusu olabilmektedir.
-
Kabin memurluğu mesleğinin zorlu yanları nelerdir?
Havacılık sektörünün doğası gereği; düzensiz çalışma saatleri, seyahat edilen ülkelerdeki zaman farkları, resmi tatillerde ya da hafta sonu çalışmaları, göreve yeni başlayan kabin ekipleri için zaman zaman zorlayıcı olsa da Ortaklığımızın aylık program uygulamaları ve Bitkinlik Yönetimi gibi dersler sayesinde bu zorlukları yönetme konusunda gelişim sağlanmaktadır.
-
Kabin memurlarının görev süresince makyaj yapması/bakımlı olması gerekli midir?
Ortaklığımızın görünür yüzü olan kabin memurlarının bakımlı bir görünüme sahip olması beklenmektedir. Erkek kabin ekiplerimiz her zaman tıraşlı olmalı, kadın kabin ekiplerimiz de kurumsal renklere uygun doğal tonlarda ve sadelikte makyaj yapmalıdır.
-
Türk Hava Yolları’nda görev alan kabin ekiplerinin dövme, piercing ve diş takısı kullanmasına izin verilmekte midir?
Dövme kriterlerimiz hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan görselde yer aldığı üzere, vücudun görünen kısımlarında (görseldeki beyaz renkli bölgelerde) dövme, piercing , yara, yanık, leke, doğum lekesi ve benzeri kalıcı izlerin bulunmaması gerekmektedir. Bağlantıya tıklayarak görselimizi inceleyebilirsiniz.
Mülakat süreçlerinde yapılan kontrollerde herhangi birinin bulunduğu tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır. Kendilerine sorulduğunda dövme, piercing , yara, yanık, leke, doğum lekesi ve benzeri kalıcı izlerin olmadığını beyan eden ancak var olduğu tespit edilen adayların ise öncelikle süreçleri sona ermekte olup sonraki kabin memuru alım ilanlarımıza da başvurusu mümkün olmayacaktır.
Silme işlemi yapılan bir dövmenin olması halinde, kabin memurluğu mülakat ve değerlendirme süreçleri başlamadan önce silme işleminin tamamlanmış, dövmenin tümüyle temizlenmiş ve ten rengi halini almış olması gerekmektedir.
-
Başvuru için hangi yolu izlemeliyim?
Başvurular sadece, Türk Hava Yolları resmi kariyer sayfası üzerinden yapılmaktadır.
-
Kabin memuru işe alım sürecine katılmak isteyen adaylar nelere dikkat etmelidir?
Kabin memuru işe alım sürecine katılmak isteyen adayların ilanda yer alan tüm kriterleri (yaş, eğitim durumu, askerlik durumu, öğrenim durumu, boy ve diğer) taşıması gerekmektedir. Belirtilen kriterleri taşımamasına rağmen başvuru yapan adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve olumsuz olarak değerlendirilecektir.
-
Kabin Hizmetleri alanında eğitim almış olmak bir avantaj teşkil ediyor mu?
İşe kabul aşamasında, Kabin Hizmetleri alanında eğitim almış olmak bir avantaj teşkil etmemekle birlikte bu adaylarımızın eğitim aşamasını diğer adaylara kıyasla daha kolay geçirebileceği düşünülmektedir.
-
Turizm/Otelcilik alanında eğitim almış olmak bir avantaj teşkil ediyor mu?
İşe kabul aşamasında, Turizm/Otelcilik alanında eğitim almış olmak bir avantaj teşkil etmemekle birlikte bu adaylarımızın eğitim aşamasını diğer adaylara kıyasla daha kolay geçirebileceği düşünülmektedir.
-
Türk Hava Yolları kariyer sayfasında aktif olan ilanlardan birden fazla pozisyon için aynı anda başvuru yapılabilir mi?
Evet, başvuru yapabilirsiniz.
-
İlanınızdaki bazı kriterler bana uymamakta. Kriterlerde esneklik söz konusu olabiliyor mu?
Her istihdam döneminde, açılan pozisyonla ilgili kriterler ve gereklilikler titizlikle belirlenmektedir. Bu sebeple herhangi bir esneklik söz konusu değildir.
-
Askerlik görevimi henüz yapmadım. Bu durum süreçlerinize katılmama engel olur mu?
Her istihdam döneminde ilan kriterleri güncellenmektedir. Bu nedenle ilanların takip edilmesi gerekmektedir.
-
Askerlik görevim halen devam etmektedir. Bu durum süreçlerinize katılmama engel olur mu?
Her istihdam döneminde ilan kriterleri güncellenmektedir. Bu nedenle ilanların takip edilmesi gerekmektedir. Davet edildiği süreç aşamalarına askerlik göreviyle katılamayan adayların, bir sonraki ilana başvuru yapması gerekecektir. Askerde olduğu dönemde sürece izin alarak dâhil olan ya da bedelli/kısa dönem askerlik yapmak üzere gün almış olan adaylardan süreçleri olumlu sonuçlananlar Kabin Memuru Temel Eğitimine sevk edileceğinden eğitim süreci başlamadan askerlik görevini tamamlamalıdır. Askerlik görevi bitiş tarihinin eğitimlerin başlama tarihinden sonrasına kalması durumunda, adayın süreci sonlandırılır.
-
Başvuru sonrası süreç hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Yayınlanan ilana başvuruda bulunan ve kriterleri karşılayan adaylara, e-posta ile online olarak gerçekleştirilecek İngilizce test davet linki gönderilmektedir. Bu aşamayı başarıyla geçen adaylar ise evrak kontrolü, boy-kilo ölçümü, dövme-yara izi kontrolü ve mülakat aşamaları için davet edilmektedir. Mülakat aşamaları; İngilizce mülakat ve İK ve İş Birimi Teknik Mülakatı süreçlerinden oluşmaktadır.
-
Üniversitede öğrenciyim. Bu kabin memuru olmama engel olur mu?
Kabin memurluğu mesleği tam zamanlı gerçekleştirilecek bir görevler bütünü olduğundan, okul devam zorunluluğunun değerlendirmesi adaylar tarafından yapılmalıdır.
-
Daha önceki kabin memuru alım süreçlerinizde Sağlık Raporumun uygun olmaması nedeniyle sürecim olumsuz sonuçlanmıştı. Yeniden başvuru yapabilir miyim?
Önceki alım süreçleri Sağlık Raporu nedeniyle olumsuz olan adaylarımızın, kabin memuru alımı ilanlarına tekrar başvuru yapmadan önce linkte yer alan sağlık sürecine ait detaylı bilgilendirmeyi okumaları gerekmektedir.
-
Türk vatandaşıyım ancak yurt dışında doğup büyüdüğüm için Türkçeyi akıcı konuşamıyorum. Yine de başvuru yapabilir miyim?
Kabin memurluğu ilanlarına başvuru yapan Türk vatandaşlarının Türkçeyi akıcı şekilde konuşması beklenmektedir.
-
Yurt dışında yaşıyorum ve Mavi Kart sahibiyim. Başvuru yapabilir miyim?
Evet, başvuru yapabilirsiniz. Mavi Kart sahipleri akıcı bir şekilde Türkçe konuşabilmesi halinde Ortaklığımızda kabin memuru olarak görev yapabilmektedir.
-
Yurt dışındaki lise ve/veya üniversiteden mezunum. Bu durum başvuru yapmama engel olur mu?
Yurt dışındaki lise/üniversitelerden mezun olan adaylardan mülakat için davet edilenlerin her bir okul için ayrı ayrı denklik belgesini ilgili makamlardan temin ederek ibraz etmeleri istenecektir. Söz konusu belgelerin tercümesi geçerli/yeterli değildir.
-
Mülakata gelirken nasıl giyinmeliyim?
Kurumsal kimliğimize uygun şekilde, takım elbise tercih edilmesini tavsiye ederiz.
-
Değerlendirme günleri için adaylara konaklama ve seyahat masrafları bakımından yardım sağlıyor musunuz?
Böyle bir uygulamamız mevcut değildir.
-
Mülakat aşamalarının sonuçları ne zaman açıklanır?
Süreci olumlu/olumsuz sonuçlanan adaylara en kısa sürede e-posta yolu ile geri dönüş sağlanmaktadır.
-
Sağlık raporu ile ilgili bilgiye nasıl ulaşabilirim?
Sağlık raporu ve yetkili sağlık kuruluşları ile ilgili bilgiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından ulaşabilirsiniz. Yetkili sağlık kuruluşundan “kabin memurluğu yapmaya elverişlidir” olduğunuza dair rapor alındıktan sonra Türk Hava Yolları iş yeri hekimleri tarafından yapılacak olan işe giriş muayenesine katılmanız gerekmektedir. İşe giriş muayenesi sırasında SHGM yetkili hastane sağlık raporu ile birlikte Türk Hava Yolları işe alım sağlık kriterlerine göre muayene ve değerlendirme yapılacaktır. İşe giriş muayenesi ardından işe başlatılıp başlatılmayacağınıza karar verilecektir. Türk Hava Yolları, SHGM yetkili hastaneden alınmış olumlu rapor olsa bile kendi iç prosedürleri çerçevesinde adayın işe başlatılıp başlatılmayacağına karar verme hakkına sahiptir.
-
Kabin memurluğu eğitimi nerede veriliyor?
Türk Hava Yolları kabin memuru eğitimleri, İstanbul-Florya’da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
-
Kabin memurluğu eğitimi ne kadar sürüyor?
Evrak ve sağlık raporu süreçleri olumlu sonuçlanan adaylar yaklaşık 2 aylık bir eğitime katılmaktadır.
-
Eğitim sırasında neler öğreneceğim?
Kabin ekibi üyelerinin mesleki yeterliliğinin temelini oluşturan Havacılık otoriteleri tarafından zorunlu kılınan güvenlik ve ilk yardım içeriği eğitim olarak verilir. Ek olarak, iletişim ve kültürel farkındalığın yanı sıra Türk Hava Yolları vizyonu ve misafirlerimize en iyi hizmet ilkeleri de kursun temel konularıdır.
-
Eğitim süresince hangi haklardan faydalanabilirim? Eğitim boyunca ücret ödemesi yapılıyor mu?
Adaylarımız, “Kabin Memuru Adayı” olarak kabin memurluğu temel eğitimine başlamakta olup bu dönemde kendilerine ücret ve sigorta desteği verilmektedir. Sınıf eğitimlerini başarıyla tamamlamaları doğrultusunda, Kabin Memuru ünvanıyla uçuş görevlerine başlamaları sağlanmakta ve tüm hakları bu doğrultuda güncellenmektedir. Adaylar ayrıca eğitim süresince yemek ve servis hizmetinden de yararlanmaktadır. Konaklama ihtiyaçlarını kendileri karşılamakta olup bu konuda herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.
-
Temel eğitimim sırasında ev kiralama veya doktor muayenesi gibi özel randevularım için izin alabilecek miyim?
Kural olarak, katılım sağlanmayan eğitim seansları tekrarlanmaz. Tüm eğitim aşamalarına aralıksız olarak katılım gerekmektedir.
-
Göreve başlama süreci nasıl işliyor?
Eğitim süreci olumlu sonuçlanan adaylar, öncelikle belirlenen işe başlama tarihinde sözleşmelerini imzalamakta ve Ortaklığımızın kurumsal yapısını tanıtmayı amaçlayan bir oryantasyon programına katılmaktadır. Daha sonra ilk alıştırma uçuşları planlanmakta, alıştırma uçuşlarını da başarıyla tamamlayanlar görevli olarak uçuş görevlerine başlatılmaktadır.